Öğrencilerin konaklayabileceği özel yurtlar, 2019 yılından beri Gençlik ve Spor Bakanlığına bağlı olarak faaliyet gösterir ve GSB Özel Yurtlar Yönetmeliğine göre yönetilirler. Bu yönetmeliğe uygunluk ve hizmetlerin Özel Yurtlar Hizmet Sunum Taahhütnamesine uygun hizmet verip vermedikleri açısından senede en az 2 kere bakanlıkça denetlenirler.
Özel Yurtlarda, Üniversite öğrencileri, 12. Sınıftan mezun olup üniversiteye hazırlanan öğrenciler ve yüksek lisans yapan öğrenciler kayıt yaptırabilir. Bu kriterleri sağlayan öğrencilerde yaş aralığı aranmaz. Özel yurtlarda tek kişilik odalar olduğu gibi, 2, 3, 4, 5 ve 6 kişilik odalar bulunabilir. 6 kişilikten daha kalabalık odalar yönetmelilk gereği sunulamaz. Bu odalarda bazı yurtlarda Banyo&WC koridorlarda olduğu gibi odaların içinde de sunulabilir.
Yine GSB’ye bağlı olan KYK yurtlarına bu açıdan değerlendirildiğinde oda kontenjanları 2, 3, 4, 5, 6, 8, 12 kişilik olarak düzenlenir ve KYK yurtlarında Banyo&WC genellikle koridorlarda yer alır. Bu kurumlar arasında maliyetler açısından kıyaslama yapmak gerekirse; Hem Banyo&WC’lerin koridorda olması ve oda kontenjan sayılarından dolayı KYK yurtlarında konaklamak özel yurtlara göre daha düşük maliyetlerle mümkün. Bununla birlikte hijyenik kullanım açısında oda içinde Banyo&WC olması ve oda kontenjanlarının az olması açısından özel yurtlar daha konforlu, hijyenik ve sağlıklı yaşama alanları sunar.
Özel yurtlar açılış ve kapanış saatleri açısında birbirlerinden farklı saat uygulaması yapabilirler. Vakıf ve Derneğe bağlı olmayan tam özel yurtlarda kapanış saatleri genellikle 22:00 – 01.00 arasında; açılış saatleri 06.00 - 07.00 aralığında uygulanır. Ancak ulaşım ve sosyal aktiviteler gibi mecburi hallerde, önceden haber verilmesi şartıyla, bu saatler dışında da giriş ve çıkış sağlanır.
Özel yurtlarda güvenliğin sağlanması amacıyla odalar dışında olmak koşuluyla ortak alanlarda ve yurt binasının dış cephelerinde güvenlik kameraları bulunur. Bu uygulama kız öğrenci yurtlarında ve erkek Öğrenci yurtlarında farklılık gösterir. Güvenlik kameraları, erkek öğrenci yurtlarında kat koridorlarını görecek şekilde ayarlanabilirken; kız öğrenci yurtlarında genellikle kat koridorları görüntülenmeden sadece yangın kaçışı kapılarını görecek şekilde ayarlanır.
Tüm ortak yaşama alanlarında olduğu gibi özel yurtlarda konaklayan öğrencilerinde uyması gereken kurallar GSB Özel Yurtlar Yönetmeliğiyle belirlenir: Bu kurallar tüm öğrencilerin huzurlu, konforlu ve sağlıklı yaşam alanlarını sağlamak amacıyla belirlenir. Bu kurallara uymayan öğrenciler hakkında yine yönetmelikte belirlenen prosedürler uygulanır. Bu kuralların başlıcaları; kapalı alanlarda sigara kullanımı yapılamayacağı yurt binası dahilinde alkol tüketilemeyeceği, evcil ve evcil olmayan hayvan beslenemeyeceği, gece geç saatlerde yurt binasında gürültü yapılamayacağı, birlik olup toplu gösteri yapılamayacağı, slogan atılamayacağı …vb gibi huzur bozacak konuları içerir ve yönetmelikte Uyarı, kınama ve yurtla ilişik kesme uygulamalarını içerir. Uyarı ve kınama cezaları doğrudan kurum müdürünün inisiyatifinde olmakla birlikte yurtla ilişik kesme cezası Yurt Müdürü, Yönetim Memuru ve seçimle belirlenen Öğrenci temsilcisinden oluşan Disiplin Kurulu’nun oy çokluğu kararına göre uygulanır. Uyarı ve Kınama cezaları sadece yurt huzurunu sağlamayı sağlamak amacıyla alınır ve sicile işlenmez ancak yurtla ilişik kesme cezası bakanlığa bildirilerek öğrencinin siciline işlenir.
Yurtlar yıl boyunca açık kurumlar olarak belirlendiği halde; kurumlar birbirlerinden bağımsız olarak maliyetleri ve dolayısıyla yurt ücretlerini düşürmek maksadıyla ve sözleşmede belirtilmek koşuluyla, Sömestr tatilleri ve Dini bayramlarda devletin belirleyeceği resmi tatiller süresince kapalı olacaklarına karar verebilir. Bu sürelerde kurumlarda öğrenci konaklayamaz ve bu konuda ısrarcı olamaz.
Özetle; KYK ve Özel yurtlarda uygulanan prosedürler aynı olmakla birlikte; özel yurtlar daha konforlu ve maliyetli, KYK yurtları daha az konforlu ve daha az maliyetli konaklama imkanı sunar.