• YILDIZ KIZ YURDU AİLESİNE KATILMAK SİZE NE SAĞLARKONFORUNUZ İÇİN VARIZ

    Üniversite eğitimi süresince kalınacak yer için yapılacak ödemeler, eğitim maliyetinin önemli bir kalemini oluşturur. Bu sebeple yaptığı/yapacağı ödemenin karşılığında ne teklif edildiğini velinin/öğrencinin tam olarak bilmesi gerekir. Bir Öğrenci yurdunda kalmaya karar verildiğinde 2. Ailenizi seçersiniz dersek kesinlikle abartmış olmayız. Çünkü konaklamanız süresince Yurtta kalan tüm öğrenciler ve Yurtta görevli tüm personelle uzunca bir süre vakit geçirmeye karar verilir. Şimdi gelin bu maliyetler ve bedeller neye göre belirlenir, göz atalım.

    Öncelikle yurt yönetiminde görevli tüm personel sizin rahatınız, konforunuz ve derslerinize odaklanmanıza yardımcı olmak için görevlidir. Yurt, Gençlik ve Spor Bakanlığı Yönetmeliğine göre oluşturulmuş Yurt Kurallarından dışarı çıkmadan, Hizmet Sunum Taahhütnamesinde belirtilmiş hizmetleri öğrenciye eksiksiz olarak sunmakla yükümlüdür. Yurtta görevli hizmetliler sizin rahatınız ve sağlığınız için size yardımcı olurken; yönetim personeli herhangi bir konuda yardıma ihtiyacınız olduğunda her zaman sorunlarınızı çözmek için çaba sarfederler.

    Farklı bina yapılarında hizmet veren yurtlarda sunulan hizmetler arasında farklılıklar olması gayet doğal bir durum. Bu farklılıklar neler olabilir kısaca değinelim.

    Oda alanları ve bu alanda yer ayrılmış oda kontenjanları, ilk hatta belki de en önemli konudur. Oda içinde öğrenci başına ayrılan alan arttıkça; yaşam alanı ve öğrenciler arası mesafe artacağından mevsimsel hastalıkların oda içinde bulaşma ihtimali azalır. Böylece daha fazla enerjiyle derslere odaklanma ortamı sağlanır. Ayrıca; banyo ve tuvaletin oda içinde olması, bu alana erişim kolaylığını sağladığı gibi daha temiz ve kontrollü kullanımı da beraberinde getirir.

    Kullanılan yatakların konforu uyku sırasında dinlenmeye katkı sağlayarak güne daha zinde ve enerjik başlanmasını sağlar. Bu sebeple yatakların yarı ortopedik olması hem konforu hem de omurga sağlığını destekleyen önemli bir ayrıntı.

    Oda içindeki çalışma masalarının yazım alanı bir laptop ile dolacak kadar küçük olursa çok kullanışlı olmayacağından; daha geniş masaların olması gerekir. Böylelikle hem laptop hem defter, kitap, …vs ders çalışma gereçlerine aynı anda yer sağlanarak daha verimli çalışma sağlanır. Bunun haricinde Etüt odasında yeterli çalışma yeri ayrılması da önemli. Farklı konum ve özelliklerde birden fazla etüt odası olması, farklı ders çalışma alışkanlığı ve metodu olan öğrencilere bu alışkanlıklarını devam ettirmeleri için ortam hazırlar ve önemli bir ihtiyaçtır.

    Hijyen ve Temizlik yaşadığımız ortamın sağlıklı ve yaşanabilir olmasını sağlar. Bu sebeple kullanılan temizlik malzemelerinin uygunluğu ve temizleme sıklığı önemli bir diğer konu. Özellikle çoklu odaların her gün silinip süpürülmesi önemlidir. Çöplerin her gün atılması ayrıca farklı ortamlarda farklı temizlik ekipmanlarının kullanılması önem arz eder.
    Beslenme hayatımızın temel gereksinimidir. Özellikle kahvaltı, günün ilk öğünü olması sebebiyle oldukça önemli. Öğrencilere sunulacak gıdaların yenilebilir kalitede ve tazelikte olması, bilinen ve güvenilir markaların öğrencilere sunulması ayrıca mevsimine göre seçilmesi gerekir. Bununla birlikte bu gıdaların açık büfe ve tamamen ücretsiz olarak sunulması beslenmenin eksiksiz olmasını sağlar. Üniversite öğrencilerinin ders saatlerinin birbirinden farklı olması ayrıca derslerden sonra farklı sosyal aktivitelere katılım sebebiyle öğlen ve akşam yemekleri yurtlarda öğrenciler için çok cazip değil. Ancak bu öğünler için öğrencilerin rahatlıkla yemeklerini pişirip yiyebilecekleri bir yemekhanenin olması gerekir. Yemekhanede, yemeğin içine girecek gıda maddeleri hariç her türlü ekipman yurt yönetimi tarafından sağlanır.

    Bir öğrenci yurdunun bu konulara dikkat edilerek hazırlanması ve işletilmesi önemlidir.